Zdrowe kuchcikowo - INNOWACJA

Opublikowano: 2025-10-09 17:51, Numer artykułu: 103086

Prowadzący: Małgorzata Turzyńska i Iga Janiak

 

Program edukacji zdrowotnej dla 5-latków

„ Zdrowe Kuchcikowo” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.

Podczas spotkań przedszkolaki wykonywać będą różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela. W  realizacji programu pomocne będzie korzystanie z środka dydaktycznego  „Książka kucharska dla dzieci”, której autorką jest Joanna Krzyżanek. Zawiera ona krótkie, wprowadzające w temat zajęć opowiadania oraz przepisy kulinarne. Należy również pamiętać o przygotowaniu niezbędnych dostosowanych do wieku dzieci  narzędzi, sprzętów kuchennych. Do najważniejszych należą: mikser, różnego rodzaju naczynia, plastikowe noże, plastikowa tarka lub na korbkę.

 

Cele programu:

  • Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
  • Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
  • Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
  • Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, węchu i dotyku
  • Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
  • Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
  • Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi
  • Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
  • Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
  • Podporządkowanie się ustalonym zasadom i regułom warunkującym bezpieczeństwo podczas pobytu w przedszkolu. (właściwe zachowanie się  przy stole podczas jedzenia posiłków i ich wykonywaniu ).
  • Integrowanie grupy przy wspólnym wykonywaniu posiłków.
  • Zachęcanie do próbowania, spożywania dań, które wcześniej wywoływały awersję, niechęć
  • Usprawnianie funkcji poznawczych.

Działania kulinarne:

1. Sałatki

2. Surówki

3. Soki i kompoty

4. Kolorowe kanapki

5. Desery

6. Słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, pierniki,

7. Kulinarne fantazje