Zdrowe kuchcikowo - INNOWACJA
Prowadzący: Małgorzata Turzyńska i Iga Janiak
Program edukacji zdrowotnej dla 5-latków
„ Zdrowe Kuchcikowo” to dla przedszkolaków zabawa i wielka przygoda, których efektem będą właściwe nawyki żywieniowe.
Podczas spotkań przedszkolaki wykonywać będą różnorodne dania pod nadzorem i z pomocą nauczyciela. W realizacji programu pomocne będzie korzystanie z środka dydaktycznego „Książka kucharska dla dzieci”, której autorką jest Joanna Krzyżanek. Zawiera ona krótkie, wprowadzające w temat zajęć opowiadania oraz przepisy kulinarne. Należy również pamiętać o przygotowaniu niezbędnych dostosowanych do wieku dzieci narzędzi, sprzętów kuchennych. Do najważniejszych należą: mikser, różnego rodzaju naczynia, plastikowe noże, plastikowa tarka lub na korbkę.
Cele programu:
- Stwarzanie dziecku możliwości do działania kulinarnego
- Wdrażanie podstaw racjonalnego odżywiania i higieny przyrządzania posiłków
- Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków
- Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, węchu i dotyku
- Kształcenie wyobraźni twórczej, pomysłowości, płynności ruchów
- Rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna
- Zapoznanie z różnymi naczyniami i przyborami kuchennymi
- Rozwijanie samodzielności i umiejętności samoobsługowych
- Wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole
- Podporządkowanie się ustalonym zasadom i regułom warunkującym bezpieczeństwo podczas pobytu w przedszkolu. (właściwe zachowanie się przy stole podczas jedzenia posiłków i ich wykonywaniu ).
- Integrowanie grupy przy wspólnym wykonywaniu posiłków.
- Zachęcanie do próbowania, spożywania dań, które wcześniej wywoływały awersję, niechęć
- Usprawnianie funkcji poznawczych.
Działania kulinarne:
1. Sałatki
2. Surówki
3. Soki i kompoty
4. Kolorowe kanapki
5. Desery
6. Słodkie wypieki – ciasta, ciasteczka, pierniki,
7. Kulinarne fantazje